“How To” Section 68

TO: Whom It May Concern

FROM: David J. Diehl, Zoning Official

RE: Two (2) Family, Multi-Family Dwellings within the R-12.5, R-15, R-30
and CC Zone Districts

REMARKS:

A two (2) family or multi-family dwelling within the above referenced zone district
would most likely fall into one of these four categories:

1. Illegal non-conforming: Converted after 1965 without permits or approvals.

2. Pre-existing non-conforming: Existing prior to 1965, no Section 68

3. Pre-existing non-conforming: Constructed or converted with permits
Between 1965 and 7/22/68.

4 Legal non-conforming: Interpretation/Section 68 or ‘D* Use Variance from
Zoning Board of Adjustment on file.

In order to rectify conditions 1, 2 and 3 the following shall apply:

The dwelling would need to be altered/remodeled back to a single-family dwelling or
apply to and receive approval from the Zoning Board of Adjustment for a ‘D’ Use
Variance for a multi-family dwelling in a single-family zone district.

Obtain an application from the Zoning Board of Adjustment Secretary and apply for an
Interpretation under MLUL 40:55D-70b that the multi-family existing prior to 1965 or
was converted or built between 1965 and 7/22/68. A favorable interpretation would
entitle the applicant/property a memorialized resolution as a Section 68 Certification and
thus would be ‘Legal non-conforming’.



In the event someone wants to purchase a non-conforming use or structure;
or in the event a bank or mortgage company is requested to loan money with
respect to such purchase, invariably what is requested by the purchaser or
the lender is some form of proof that the non-conforming use or structure
remains lawful and may be continued upon the lot, or in the structure, so
occupied. What neither a purchaser nor lending institution wants to hear
after the sale is concluded is that the alleged non-conforming use or
structure, in the opinion of the administrative officer no longer enjoys that
status, and that the use or structure has been discontinued and abandoned
and may no longer be restored or repaired. Current Legal Issues —
Submitted by Louis P. Rago, Esquire

Example: Property owner, their attorney and/or agent asserts that this
property has been a two-family home for ‘some time’ possibly since its
construction decades ago. The Town has classified this property as a two-
family home via tax assessor’s office and/or landlord registration. However,
there are no legal records/certifications to support this.

Prior to 1962 the Town of Hackettstown residential districts permitted
residential dwellings as a principal permitted use. However, there was no
distinction as to single-family dwelling(s). Thus, two-family or multi-family
residential dwellings could have been built. In 1962 and again in 1965 the
Town of Hackettstown adopted ordinances that permitted two-family homes
but only those two-family homes existing at the time or built/converted via
permits to a two-family dwelling. As described below, the property owner
had one (1) year from noted date(s) to obtain a certification of pre-existing
non-conformity.

NJSA 40:54D-68 provides for certification of pre-existing non-conforming
uses. Essentially, the statute states that if a municipality adopts an ordinance
that renders a property non-conforming, the property owner has one (1) year
from the date of the ordinance adoption to obtain a certification of pre-
existing non-conforming use. Accordingly, the property owner should have,
not later than 1966, obtained such a certificate. Apparently, no such
certification exists, and accordingly you have deemed this property non-
conforming and unable to be used as a two-family residence.

NJSA 40:55D-70(a) and (b) permit people to apply to the Land Use Board
where they either take issue with a decision by the zoning officer or for an



interpretation of a zoning ordinance. Unfortunately, for the former
property owner, this is the only recourse they have. There are no
provisions in the Municipal Land Use Law for certifying a pre-existing non-
conforming use more than one year after the adoption of the subject
ordinance. Accordingly, the former or current property owner should make
an application to the Land Use Board under NJSA 40:55D-70(a) and/or (b)
and present their proof to the Board that the property is, and has been, a two-
family. If the Board accepts their proof, then the property can be deemed a
legal non-conforming use.

Please see “How To” Section 68



